Šilo, otok Krk, Hrvatska

Lokacija

Šilo je najveće naselje i s najdužom turističkom tradicijom u općini Dobrinj.

Slikovito je smješteno u vrlo zaštićenoj uvali-zaljevu Stipanja, prirodno zatvoreno "Puntom Šila", u naposrednoj blizini Crikvenice i njezine rivijere, od koje ga dijeli samo nekoliko milja mora Vinodolskog kanala, a od Krčkog mosta udaljeno je svega 20-ak kilometara.

Najveće turističko bogatstvo Šila jesu njegove brojne lijepe, sunčane i prirodno uščuvane šljunčane plaže (uvalice), te posebice poznata pješčana plaža, sa čistim modrim i uvijek ugodnim za kupanje morem, idealna za malu djecu. Šilo ima dugu ribarsku tradiciju pa se ovdje održavaju redovite, za turiste vrlo atraktivne ribarske fešte kao i razne športsko-zabavne priredbe, a na raspolaganju su tenis tereni, tereni za odbojku na pijesku te mogućnost rekreacije na moru (jedrenje, veslanje, ronjenje i sl.).

No, osim bogomdanih prirodnih ljepota i blage ugodne klime, naša mala mjesta nude posjetiteljima i brojne druge čari i blagodati svojih lijepih krajolika, brojne povijesne i kulturne znamenitosti, mnoga svakodnevna zadovoljstva i užitke.

Dobrodošli!

Gastronomija

Vrsni specijaliteti domaće i internacionalne kuhinje, uz autohtono bijelo vino "Žlahtinu" nude se u nekoliko restorana u samom mjestu. U neposrednoj blizini Šila nalazi se potopljeni brod "Peltastis" čime ovo mjesto postaje jedno od najinteresantnijih ronilačkih odredišta u Hrvatskoj.

Čižići

Zaljev Soline, oazu mira, ljepote i zdravlja, kao "živa" razglednica obrubljuje i malo primorsko mjesto Čižići, uronjeno s jedne strane u more, a s druge u raskošno zelenilo. Uskim ulicama omeđenim tradicionalnom arhitekturom, kamenim gromačama, vrtovima mediteranskog bilja i raslinja (ugodni prostor dobrodošlice i domaćinske mediteranske ležernosti) uz prevladavajuću maslinu, mjesto se blago penje do vrha odakle puca pogled na Zaljev i dalje u unutrašnjost.

Smještaj

Neposredna blizina ljekovitog blata, razvedena obala i očuvana priroda ovo mjesto afirmira kao privlačno ljetovalište i odmaralište a smještaj nudi u sve brojnijim privatnim apartmanima. Opuštajućem ugođaju pod raskošnim zakriljem žalosnih vrbi (kuriozitet primorskog mjesta) na "Perilu" - spomeniku tradicijskog načina življenja - doprinosi i šetnja alejom borova, zaštitnim znakom Čižića ali i većeg dijela zaljeva Soline. Gostima kao i svim posjetiteljima na usluzi su manji ugostiteljski objekti koji nude tradicionalna kao i ostala jela.

Više informacija...

Kliknite da biste dobili više informacija od lokalne, regionalne ili hrvatske turističke zajednice.